Sevärdheter på Malta – missa inte det här!

Malta, en pärla i Medelhavet, är ett resmål fyllt med historiska skatter, pittoreska byar och fantastiska naturscenerier. Från antika tempel och majestätiska fästningar till kristallklara laguner och charmiga fiskebyar, erbjuder Malta en rik palett av sevärdheter som fascinerar och förför besökare från hela världen.

Utforska de otaliga möjligheterna och upptäck varför denna lilla ö-nation är en av Medelhavets mest förtrollande destinationer!

Vallettas historiska fångst

Valletta, Maltas huvudstad är en riktig pärla fylld med historia och kultur av europeisk betydelse. Staden, som är med på UNESCO:s världsarvslista erbjuder en inblick i Maltas rika förflutna. Promenera genom de smala gatorna och du kommer att bevittna magnifik arkitektur från renässansen, barocken och den nya klassicismen.

Även om Valletta är kompakt råder det ingen brist på sevärdheter att utforska. Ett av de mest ikoniska landmärkena är St John’s Co-Cathedral, en fantastisk byggnad som från utsidan ser rätt blygsam ut.

Men när du väl kliver in, förbereder dig på överdådiga inredningar och det kända verket ”Huvudet av Johannes Döparen” av Caravaggio. Missa inte Grandmaster’s Palace, som var säte för Maltas stormästare under 1500-talet och idag är residens för presidenten.

Historiska tempel och antika ruiner

Malta är hem till några av världens äldsta fria stående byggnader, äldre än både Stonehenge och de egyptiska pyramiderna. Ggantijatemplen på ön Gozo och Hagar Qim på huvudön Malta är bara några exempel.

Dessa tempel som är mellan 5000 och 7000 år gamla, ger en fascinerande inblick i förhistorisk arkitektur och ritualer. Hagar Qim ligger på en häpnadsväckande plats med utsikt över havet.

Här kan du vandra bland massiva kalkstensblock som placerats med otrolig precision. Ggantijatemplen på Gozo är lika imponerande, med strukturer som vittnar om den komplexitet och teknologiska skicklighet av en kultur som kom långt före vår tid.

Powered by GetYourGuide

Staden Mdina

Mdina, ofta kallad ”den tysta staden”, är en historisk pärla belägen på en kulle i hjärtat av Malta. Med sina smala, slingrande gator, medeltida palats och majestätiska katedraler erbjuder Mdina en resa tillbaka i tiden.

Stadens välbevarade arkitektur och lugna atmosfär gör den till en fascinerande plats att utforska, där varje hörn berättar en historia från Maltas rika och mångfacetterade förflutna.

Den underjordiska skönheten i Hal Saflieni Hypogeum

Hypogeum är en av de mest fascinerande upptäckterna på Malta, en underjordisk nekropol som går tillbaka till omkring 4000 f. Kr. Denna tre-nivå nedgrävning var ursprungligen en helgedom och senare en begravningsplats för över 7000 individer.

Världsarvslistat av UNESCO, erbjuder Hypogeum en unik möjlighet att utforska Maltas förhistoriska historia på ett mycket personligt och nära sätt. Den mjuka belysningen och tystnaden inuti Hypogeum ger en nästan överjordisk känsla.

För att skydda det känsliga mikroklimatet inuti begravningsanläggningen är antalet besökare begränsat till 10 per timme. Detta gör att det är en bra idé att boka biljetter långt i förväg för att försäkra sig om en plats.

Dingli-klipporna

Dingli-klipporna som reser sig dramatiskt över Medelhavet på Maltas västkust, är en av öns mest spektakulära naturliga sevärdheter. Med en höjd på upp till 250 meter erbjuder klipporna en hisnande utsikt över det azurblå havet och den närliggande obebodda ön Filfla.

Denna natursköna plats är perfekt för vandringar, solnedgångsutflykter och att bara njuta av den råa skönheten i Maltas kustlinje. Dingli-klipporna är också hem för ett unikt ekosystem och flera historiska sevärdheter, inklusive en liten kapell dedikerad till St. Maria Magdalena.

Solnedgångar på Golden Bay

Förutom historiska och kulturella upplevelser erbjuder Malta även enastående naturupplevelser. Golden Bay, belägen på västra delen av ön Malta är en av öns mest kända stränder. Med sitt guldskimmrande sand och klara vatten är det en idealisk plats för avkoppling och vattensporter.

När solen börjar gå ner, förvandlas stranden till en magisk plats där himlen fylls av varma röda och gyllene toner. Det finns få saker som kan jämföras med att se solen gå ner över havet från Golden Bay. Om du vill göra upplevelsen ännu mer minnesvärd, överväg att ta med en picknick och njut av en middag vid solnedgången.

Malta är en ö med mycket att erbjuda, både för den historieintresserade och naturälskaren. Oavsett om du är där för att utforska antika ruiner, promenera i medeltida städer eller bara koppla av på stranden, har Malta något för alla. Så glöm inte att besöka dessa fascinerande sevärdheter när du planerar din resa till detta underbara land.