Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*

Mdina och Maltas höjdpunkter- gör en heldagsutflykt!

Malta är ett fascinerande land med en rik historia, kulturell mångfald och häpnadsväckande landskap som sträcker sig över en liten yta av Medelhavets kristallklara vatten. En heldagsutflykt på denna soliga ö ger besökare en uppvisning av de många fascinerande platserna, från de uråldriga städerna till de dramatiska kustlinjerna.

Ett av de mest anmärkningsvärda besöksmålen är Mdina, också känd som ”den tysta staden”, en fästningsstad med en atmosfär som tar besökaren tillbaka i tiden. Den här artikeln kommer att utforska Mdina och flera andra av Maltas höjdpunkter, som man inte får missa under en heldagsutflykt på ön.

Mdina – Den tysta staden

Mdina är belägen på en kulle i centrala Malta och är känd för sin tidsresenärsprägel, tystnad och välbevarade medeltida och barocka arkitektur. Staden har en lång historia som sträcker sig tillbaka över 4000 år och har varit hem för adelsmän och styresmän genom århundradena.

Gatorna är smala och vindlande, vilket skapar en labyrintisk känsla som bidrar till stadens mystik. Ett besök till Mdina är som att gå in i en annan era där tiden står stilla och samtida brus är påfallande frånvarande. När du vandrar längs de tysta gatorna, passerar du genom Mdina Gate, designad av den franska barockarkitekten Charles François de Mondion.

Missa inte en chans att uppleva vyn från Bastion Square, där du får en panoramautsikt över nästan hela Malta. Se till att också utforska St. Paul’s Cathedral, en imponerande barockkyrka placerad i hjärtat av Mdina.

Mdinas ringmur

Mdina är omgiven av en imponerande ringmur som har skyddat staden mot invasioner genom seklerna. Dessa fortifikationer ger inte bara en känsla av stadens historiska betydelse, utan erbjuder också några av de bästa utsikterna.

Delar av muren är öppna för besökare att promenera på, vilket ger en unik inblick i stadens försvarsstrategier och en storslagen utkikspunkt över det omgivande landskapet.

Palazzo Falson – Historiskt museum

I Mdina hittar du Palazzo Falson, ett fascinerande museum som ger en inblick i livet för Maltas aristokrati under tidigare århundraden. Museet visar en samling konst och antikviteter och husets interiör är särskilt anmärkningsvärd för dess autenticitet och charm. Varje rum är noggrant återskapad för att återspegla en specifik period från dess rika historia.

Att vandra genom Mdinas gränder är en njutning i sig. Det finns gott om pittoreska hörn, utsmyckade portar och balkonger som alla bidrar till stadens karaktär. Små familjeägda caféer och restauranger erbjuder en vilopaus där du kan smaka lokala delikatesser eller njuta av en kopp kaffe med utsikt över de gamla byggnaderna.

Domvs Romana – Romerskt stadshus

Inte långt från Mdina i staden Rabat, ligger Domvs Romana, resterna av ett romerskt stadshus från det första århundradet f. Kr. Museet har en av Maltas mest imponerande samlingar av romerska mosaiker, samt en samling artefakter som ger en inblick i öns tidiga romerska period.

De blå grottorna

Efter Mdina är det en god idé att ge sig av till Maltas naturliga under, De Blå Grottorna. Denna serie av kalkstenshålor på den sydvästra kusten av ön är tillgänglig via en kort båttur. Grottorna är speciellt kända för det klara, blå vattnet och de spektakulära ljuseffekterna som solen skapar när den lyser genom havets yta.

Marsaxlokk fiskeby

Marsaxlokk, en traditionell fiskeby på Maltas sydöstra kust är väl värd ett besök. Bylivet är färgstarkt med dess många luzzus – traditionella maltesiska fiskebåtar målade i starka färger. Här kan du strosa längs kajen, uppleva den livliga fiskmarknaden eller testa några av öns färskaste skaldjur på de lokala restaurangerna.

Maltas huvudstad Valletta

Ett besök på Malta är inte komplett utan att ha spenderat tid i Valletta, öns huvudstad. Denna stad finns med på UNESCO:s världsarvslista och bjuder på en rik historia, fantastisk arkitektur och ett myller av kultur.

Här kan du njuta av St. John’s Co-Cathedral, Grand Master’s Palace och de många museerna och konstgallerierna. Dessutom är Vallettas små trånga gator perfekta för att utforska de unika butikerna och caféerna.

Äta och dricka på Malta

Maltesisk mat är en smältdegel av smaker med inflytande från hela Medelhavsregionen. Prova på nationella specialiteter som rabbit stew (kaninstuvning), pastizzi (små pajer med ricotta eller ärter) och hobz biz-zejt (ett traditionellt smörgåsbröd). Måltiden blir inte fullständig utan att prova lokalt vin eller en Cisk-lager, Maltas egna öl.

Slutligen

En heldagsutflykt på Malta är en minnesvärd upplevelse full av historia, kultur och naturskönhet. Mdina är utan tvekan en av höjdpunkterna, men tillsammans med de andra platserna som nämnts ovan, målar de ett komplett porträtt av denna lilla ö som har så mycket att erbjuda. Oavsett om du är intresserad av historia, mat, konst eller helt enkelt vacker natur, har Malta något för alla smaker!