Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*

Game of Thrones på Malta – Mdina och fler inspelningsplatser!

Game of Thrones är en av de mest ikoniska och framgångsrika tv-serierna genom tiderna. Dess omfattande och komplexa värld, full av många olika miljöer har fångat folkets fantasi världen över. En stor del av seriens charm och autenticitet kommer från dess inspelningsplatser, varav många återfinns på den lilla, soliga ön Malta.

Game of Thrones använde historiska platser, gamla städer och storslagna landskap som bakgrund till de sju kungarikena, och många av dessa platser kan fortfarande besökas av fans idag!

Mdina – Den tysta staden

Mdina, känd som den tysta staden, är en av Maltas mest kända historiska pärlor och en plats där tiden verkar ha stannat. Dess gamla befästningsmurar och smala gator fungerade perfekt som kulisser för King’s Landing i den första säsongen av Game of Thrones.

Mdina var huvudstaden för de maltesiska öarna fram till medeltiden, och dess välbevarade arkitektur ger en känsla av att gå igenom de verkliga sju kungarikena. När besökare går igenom Mdinas huvudport ser de snabbt varför denna plats valdes för serien.

Gångvägarna, de höga kalkstensväggarna och den allmänna atmosfären gjorde att inga stora scenografiska ändringar behövdes för att förvandla Mdina till en levande del av Westeros.

För seriens fans är veterligen Pjazza Mesquita, där Catelyn och Ser Rodrik Cassel först skådar Tyrion Lannister på en värdshus, ett nostalgiskt och igenkännbart stopp.

Fort Ricasoli – Murarna av King’s Landing

Fort Ricasoli, beläget vid ingången till Grand Harbour i Kalkara har varit en viktig inspelningsplats för serien. Detta enorma fort byggdes av riddarna av Sankt Johannes på 1600-talet och är ett arkitektoniskt underverk. För Game of Thrones blev dess murar ingången till King’s Landing, och den berömda scenen där Arya Stark flyr från staden filmades här.

Fortet, som är öppet för turister har utsatt för vädrets makter genom åren och genomgår konstant restaurationsarbete. Även om vissa delar av fortet är avstängda för besökare, erbjuder det fortfarande en spektakulär inblick i hur en medeltida stad kunde omvandlas till en fantasymiljö som fortfarande känns levande och äkta.

Azur-fönstret – Dothraki bröllopsplats

Ett av Maltas mest dramatiska naturunderverk är Azur-fönstret, också känt som Dwejra Window på ön Gozo. Detta naturliga bågformade fönster som sträckte sig över havet var platsen för Daenerys och Khal Drogos bröllop i seriens första säsong.

Tyvärr kollapsade denna ikoniska kalkstensformation i en storm 2017, men platsen håller fortfarande minnen och är väl värd ett besök för både naturälskare och Game of Thrones-fans.

Området runt det tidigare Azur-fönstret är fortfarande en av de mest pittoreska platserna på Gozo och erbjuder andra intressanta naturlandskap, dykplatser, och klippformationer som dramatiskt reser sig ur havet och fascinerar besökarna.

San Anton Palace

San Anton Palace, som är den officiella stadsdelen för Maltas president, var en annan viktig inspelningsplats för Game of Thrones. Palatset och dess lummiga trädgårdar användes för att framställa de Röda Trädgårdarna i King’s Landing.

Trädgårdarna är väl underhållna och öppna för allmänheten, vilket gör det möjligt för fans att promenera genom samma gångar som de högadliga karaktärerna i serien.

Besökare kan strosa genom trädgårdarna och njuta av växtligheten, de vackra fontänerna och statyerna som ger en anrik känsla, vilket gör det lätt att föreställa sig intriger och hemliga möten mellan seriens karaktärer.

Verdala Palace – Illyrios herrgård

Verdala Palace, beläget i Buskett Gardens, är presidentens sommarresidens och en annan ståtlig byggnad som spelade en viktig roll i Game of Thrones. Palatset fungerade som Illyrios herrgård i Pentos där Daenerys och hennes bror Viserys bodde i början av serien.

Byggnaden är vanligtvis inte öppen för allmänheten, men man kan fortfarande beskåda den imponerande fasaden som är typiskt för Maltas arkitektur och gå runt i de omgivande skogarna och trädgårdarna som är öppna för besök. Buskett Gardens är den enda äkta skogen på Malta och erbjuder en härlig miljö för en dag fylld med natur och utforskning, tillsammans med en känsla av seriehistoria.

Manoel Islands Fort

Manoel Island, som ligger i Marsamxett Harbor, är hem till Fort Manoel. Där filmade man flera scener inklusive de där de kungliga Starkbarnen upptäcker sina berömda direwolf-valpar.

Fortet är i sig en arkitektonisk skönhet och är långsamt återställt till sin forna glans. Besökare kan utforska omgivningen och njuta av en unik utsikt över den maltesiska huvudstaden och fridfullheten i kringliggande vatten.

Avslutande tankar

Malta, med sin rikedom av historiska monument, ståtliga palats och förtrollande landskap, spelade en betydande roll i framställningen av den magiska och hårda världen i Game of Thrones.

Om man är ett fan av serien erbjuder dessa platser inte bara en resa tillbaka till vissa av de mest gripande scenerna, utan också en inblick i öns fascinerande historia och kultur. En resa till Malta kan bli ett äventyr där man, precis som i en Game of Thrones-avsnitt, kan upptäcka nya världar, träffa intressanta människor och förlora sig i en berättelse som är lika fängslande som seriens själv.

Vanliga frågor

Är alla inspelningsplatser från Game of Thrones öppna för allmänheten?


De flesta inspelningsplatserna är öppna för allmänheten, men vissa delar kan vara avstängda för underhåll eller privata evenemang. Det är alltid bäst att kontrollera öppettiderna och tillgängligheten innan ditt besök,

Finns det guidade turer till inspelningsplatserna?


Ja, det finns olika guidade turer som tar besökare till många av Game of Thrones inspelningsplatser på Malta. Detta kan vara ett utmärkt sätt att lära sig mer om seriens bakom kulisserna och få en djupare förståelse för hur platserna användes i produktionen.

Vad är den bästa tiden på året att besöka Maltas Game of Thrones-inspelningsplatser?


Maltas klimat är generellt sett gynnsamt året runt, men den bästa tiden att besöka inspelningsplatserna är under våren eller hösten när temperaturen är behaglig och turistmängderna är lite lägre.

Kan man fortfarande se Game of Thrones-relaterade artefakter på inspelningsplatserna?


Även om de faktiska rekvisitan och kulisserna inte längre finns kvar på plats, kan besökare fortfarande se de platser där vissa ikoniska scener filmades och få en känsla av seriens atmosfär.