Högtider och helgdagar på Malta – hela listan

Malta, den lilla östaten belägen i hjärtat av Medelhavet, är en ö med rik historia och kulturarv. En viktig del av den maltesiska kulturen är dess högtider och helgdagar. De är inte bara ett sätt för invånarna att fira sin kultur och historia utan också ett tillfälle för besökare att fördjupa sig i landets unika traditioner. I denna artikel kommer vi att gå igenom listan över Maltas högtider och helgdagar.

Betydelsen av högtider på Malta

Högtider på Malta är starkt sammankopplade med landets historia, religion och traditioner. Landet är känt för sitt kristna arv och många av dess högtider är kopplade till den kristna kalendern. Maltas högtider är ofta färgrika och jublande evenemang, fyllt med processioner, festligheter och fyrverkerier. De är inte bara helgdagar för malteserna, utan erbjuder också ett fantastiskt skådespel för landets besökare.

Några av Maltas viktigaste helgdagar

I den maltesiska kalendern finns det flera viktiga helgdagar. Dessa inkluderar både nationella högtider och religiösa festdagar. Här är några av dem.

Nyårsdagen – 1 januari

Denna dag markerar början på det nya året och firas med stort firande över hela Malta.

Epifania – 6 januari

Denna dag, även känd som Trettondagen, firar man Jesu framträdande och de tre vise männens besök.

Frihetens dag – 31 mars

Denna dag firar Maltas frihet från den brittiska regeringen 1979. Firandet inkluderar militära parad, fyrverkerier och offentliga konserter.

Arbetares dag – 1 maj

Arbetares dag, eller Första maj, är en dag då man hyllar arbetarklassen. Det är en allmän helgdag och firas med parader och festligheter.

Sette Giugno – 7 juni

Denna dag firas till minne av upploppen 1919 som ledde till att Malta fick självstyre.

Havets fest – andra söndagen i juni

Denna fest firar havets betydelse för maltesiska liv och inkluderar båtparader och havsrelaterade evenemang.

Victory Day – 8 september

Denna dag markerar slutet på Maltese Siege 1565, slutet på andra världskriget, och Jungfru Maria födelse.

Julafton och juldagen – 24 och 25 december

Dessa dagar ses som två av de heligaste dagarna i den kristna kalendern. Frosseri, presenter och religiösa ceremonier är alla delar av firandet.

Avslutning

Det är bara en liten inblick i Maltas rika mosaik av högtider och helgdagar. Vare sig du är på semester eller planerar att flytta till Malta, kan det vara intressant och informativt att veta när och hur dessa speciella dagar firas. De reflekterar landets historia, dess kulturella arv och dess folks andliga värderingar och utgör en integrerad del av det maltesiska livet.