Guide för Maltas väder – Bästa tiden att besöka Malta!

Maltas väder – Vill du besöka Malta, men vet inte vilken tid på året som är bäst? Då är denna guide för dig! Vi går igenom den bästa tiden att besöka Malta och de olika fördelarna du har vid ett besök, oavsett årstid.

I denna artikel kommer vi att undersöka Maltesiska vädret under året i detalj och ge dig all information du behöver för att planera din resa till denna fantastiska ö!

Väder på Malta under våren och sommaren

Våren är en underbar tid att besöka Malta då temperaturen börjar stiga och dagarna blir längre. Vanligtvis når högsta temperaturer runt 20-25 grader Celsius och nätterna är svala men inte kalla.

Det är perfekt väder för att utforska öns vackra stränder, besöka historiska platser och njuta av utomhusaktiviteter. Malta är dessutom ett perfekt resmål för barn, då det finns många utflykter och sevärdheter för de små. Men glöm inte att ta med dig en lätt jacka eller tröja för kvällarna då det kan bli något svalare.

Under våren blomstrar naturen på Malta. Ön är känd för sina vackra blomsterfält och färgglada trädgårdar. Du kan promenera längs de pittoreska vägarna och njuta av den underbara doften av blommor som fyller luften.

Det är också en bra tid att besöka de historiska sevärdheterna på ön, som de antika templen och de medeltida slotten. Du kan lära dig om Maltas rika historia och kulturella arv medan du njuter av det milda vårvädret.

Om du är en älskare av vattenaktiviteter, är våren också en bra tid att upptäcka Maltas undervattensvärld och prova på dykning eller snorkling. Det kristallklara vattnet och det milda vädret gör det till en perfekt plats att utforska undervattensvärlden. Du kan upptäcka färgglada korallrev, fascinerande havsdjur och kanske till och med hitta några gamla vrak från förr.

Njut av sommarsolen på Malta – Väderhöjdpunkter

Sommaren är högsäsong på Malta, och det är lätt att förstå varför. Dagarna är soliga och varma, med högsta temperaturer som kan nå upp till 30 grader Celsius eller högre. Havsvattnet är också varmt och perfekt för att simma och njuta av olika vattensporter.

Det är viktigt att komma ihåg att söka skugga och använda solskyddsmedel under de hetaste timmarna på dagen för att undvika solbränna eller värmeslag.

Malta väder illustration

Under sommaren är det också många festivaler och evenemang på Malta. Du kan delta i traditionella fester och firanden, där du kan uppleva den maltesiska kulturen på nära håll. Det finns också många utomhuskonserter och teaterföreställningar som hålls under sommarmånaderna, där du kan njuta av underhållning under den varma sommarkvällen.

Om du gillar att vandra och utforska naturen, är sommaren en bra tid att besöka Maltas natursköna platser. Du kan vandra längs Dingli-klipporna och njuta av de fantastiska vyerna över havet. Det finns också många vandringsleder som tar dig genom landsbygden och ger dig möjlighet att upptäcka den mångfaldiga flora och fauna som finns på ön.

Sommaren på Malta är också en tid för att njuta av den lokala maten och drycken. Du kan prova traditionella maltesiska rätter som pastizzi, ftira och fenkata, och tvätta ner dem med en svalkande glass eller en lokal öl. Det finns också många restauranger och kaféer som erbjuder uteservering, där du kan njuta av din måltid i den varma sommarsolen.

Väder på Malta under hösten och vintern

Under hösten håller sig Malta fortfarande varm och behaglig. Dagstemperaturerna ligger vanligtvis runt 20 grader Celsius, och havsvattnet är fortfarande varmt nog för att kunna simma.

Hösten är en utmärkt tid att utforska öns natursköna platser och njuta av vandring eller cykling utan att känna sig för varm.

En trevlig flykt från kylan

Vintern på Malta är mild, vilket gör det till ett populärt resmål för de som söker en paus från kallare klimat. Dagstemperaturen kan nå upp till 15-20 grader Celsius, vilket fortfarande är ganska behagligt.

Det är dock viktigt att notera att vissa dagar kan vara regniga, och nätterna kan vara kyliga. Så se till att packa en lätt jacka och några varmare kläder om du planerar att besöka Malta under vintern.

Vattentemperaturguide för varje månad på Malta

Vattentemperaturen på Malta varierar beroende på årstid. Under våren och hösten ligger havsvattnet vanligtvis runt 18-20 grader Celsius, vilket kan vara svalt för vissa. På sommaren når vattentemperaturen sin höjdpunkt på cirka 25-27 grader Celsius, vilket gör det perfekt för simning och andra vattensporter.

För att hjälpa dig att planera din tid i vattnet på Malta har vi tagit reda på de månatliga vattentemperaturerna.

 1. Januari: Cirka 16-17 grader Celsius. Svalt vatten.
 2. Februari: Cirka 15-16 grader Celsius. Fortfarande ganska svalt.
 3. Mars: Cirka 15-16 grader Celsius. Vattentemperaturen stiger gradvis.
 4. April: Cirka 16-18 grader Celsius. Börjar bli behagligt för simning.
 5. Maj: Cirka 19-21 grader Celsius. Perfekt för en svalkande dopp.
 6. Juni: Cirka 22-24 grader Celsius. Vatten med perfekt temperatur för bad.
 7. Juli: Cirka 25-26 grader Celsius. Njut av det varma vattnet.
 8. Augusti: Cirka 26-27 grader Celsius. Perfekt för att simma och snorkla.
 9. September: Cirka 25-26 grader Celsius. Fortfarande varmt och inbjudande.
 10. Oktober: Cirka 23-24 grader Celsius. Svalare, men fortfarande behagligt.
 11. November: Cirka 20-21 grader Celsius. Lite svalare.
 12. December: Cirka 18-19 grader Celsius. Kyligare vatten.

Oavsett vilken tid på året du besöker Malta, se till att packa med dig badkläder så att du kan njuta av öns vackra stränder och det kristallklara vattnet

Månadsvis temperatur på Malta

Nu ska vi titta närmare på temperaturförändringarna på Malta månad för månad. Detta hjälper dig att få en klar bild av vad du kan förvänta dig när du planerar din resa till ön.

 1. Januari: Medeltemperaturer runt 15 grader Celsius. Nätterna kan vara kyliga.
 2. Februari: Medeltemperaturer runt 15-16 grader Celsius med mer sol och mindre regn än i januari.
 3. Mars: Medeltemperaturer runt 16-17 grader Celsius. Ökande antal soltimmar.
 4. April: Medeltemperaturer runt 18-20 grader Celsius. Vårblommor blomstrar överallt.
 5. Maj: Medeltemperaturer runt 21-23 grader Celsius. Perfekt väder för att utforska.
 6. Juni: Medeltemperaturer runt 24-26 grader Celsius. Maltesisk sommar på sitt bästa.
 7. Juli: Högsta temperaturen kan nå upp till 30 grader Celsius. Soligt och varmt.
 8. Augusti: Högsta temperaturen kan nå upp till 30 grader Celsius. Perfekt för strandliv.
 9. September: Medeltemperaturer runt 26-28 grader Celsius. Fortfarande varmt och behagligt.
 10. Oktober: Medeltemperaturer runt 23-24 grader Celsius. Havsvattnet fortfarande varmt.
 11. November: Medeltemperaturer runt 20-21 grader Celsius. Kyligare nätter.
 12. December: Medeltemperaturer runt 17-18 grader Celsius. Julstämning på Malta.

Det är viktigt att notera att dessa temperaturer bara är genomsnittliga och att det kan finnas variationer från år till år. Se till att dubbelkolla de senaste väderprognoserna innan du åker till Malta.

För att hjälpa dig att planera din tid i vattnet på Malta har vi tagit reda påde månatliga vattentemperaturerna.

Månadsvis nederbörd på Malta

Om du undrar om du bör ta med dig regnkläder eller paraply till Malta, fortsätt läsa för att få information om månatlig nederbörd på ön.

 1. Januari: Genomsnittlig nederbörd runt 93 mm. Mest regn under året.
 2. Februari: Genomsnittlig nederbörd runt 64 mm. Mindre regn än i januari.
 3. Mars: Genomsnittlig nederbörd runt 45 mm. Mer soliga dagar.
 4. April: Genomsnittlig nederbörd runt 19 mm. Alltmer sol och mindre regn.
 5. Maj: Genomsnittlig nederbörd runt 15 mm. Väldigt soligt och torrt.
 6. Juni: Genomsnittlig nederbörd runt 10 mm. Nästan ingen regn alls.
 7. Juli: Genomsnittlig nederbörd runt 1 mm. Nästan ingen regn alls.
 8. Augusti: Genomsnittlig nederbörd runt 4 mm. Lite regn.
 9. September: Genomsnittlig nederbörd runt 19 mm. Lite mer regn än på sommaren.
 10. Oktober: Genomsnittlig nederbörd runt 73 mm. Mer regn än under sommaren.
 11. November: Genomsnittlig nederbörd runt 76 mm. Fortfarande regnigare än sommarmånaderna.
 12. December: Genomsnittlig nederbörd runt 85 mm. Något regnigare.

Så framför allt under sommaren kan du förvänta dig att njuta av soligt och torrt väder!

Bästa tid att resa till Malta

Den bästa tiden att besöka Malta beror på dina preferenser och intressen. För att hjälpa dig att fatta beslutet, här är vår guide efter säsong.

 • Våren (mars-maj): Om du gillar milt väder och vill undvika folkmassorna kan våren vara det bästa valet för dig. Det är också perfekt för naturutflykter och att upptäcka blommande flora.
 • Sommaren (juni-augusti): För sol- och badälskare är sommaren den mest populära tiden att besöka Malta. Du kan njuta av varmt väder och soliga dagar, men kom ihåg att områdena kan vara mer trångt och priser kan vara högre under högsäsong.
 • Hösten (september-november): För en lugnare resa med fortfarande behagligt väder och varmt vatten kan hösten vara en bra tid att besöka Malta. Du kan också delta i olika festivaler och evenemang som äger rum under denna tid.
 • Vintern (december-februari): Om du vill fly kylan och söker en mildare vinter kan Malta vara ett utmärkt val. Du kan uppleva julstämningen på ön och njuta av lugnet utanför högsäsongen.

Oavsett vilken tid på året du väljer att besöka Malta, kommer du att upptäcka dess skönhet och charm. Sammanfattningsvis erbjuder Malta ett behagligt klimat året runt, men det är viktigt att tänka på dina preferenser när du bestämmer dig för den bästa tiden för din resa.

Vi hoppas att denna guide har gett dig all information du behöver för att planera din resa till Malta under våren och sommaren. Kom ihåg att packa rätt kläder och njut av allt det vackra som denna medelhavsö har att erbjuda!